2013. április 12.

Tojásos-kolbászos-paprikás fasírt

Húsvéti menünk folytatódik! A tavaszi tyúkhúsleves után szintén egy kissé tavaszias jellegű, zöldséges étel következett: ez a különleges töltött fasírt. Kicsit hagyománytörő, hiszen nem az egyszerű, egyben sült fasírt és nem is a gombócokká formált, zsemlemorzsával borított.


Sok-sok finom töltelék van benne, ami főtt tojásból, apróra vágott kolbászból és felkockázott kaliforniai paprikából áll. Ráadásul a hús sem csak zsemlével, fűszerekkel és tojással van összedolgozva, hanem még kakukkfű és dijoni mustár is érdekesebbé teszi az ízét. És ha még ez sem lenne elég, elárulom, hogy egy fehérboros-joghurtos-petrezselymes öntetet szokott anyukám kínálni hozzá.


Hozzávalók a fasírthoz:
- 1 szikkadt zsemle
- 4 + 2 db tojás
- só, bors
- 1 piros húsú paprika
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 nagy fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 evőkanál + 1 kávéskanál olaj
- 1/4 kanál (szárított) kakukkfű
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 kávéskanál csípős paprikakrém
- 50 dkg darált hús
- 15 dkg sajt

A zsemlét beáztatjuk langyos, sós vízbe. 4 tojást sós vízben keményre főzünk, hideg vízben lehűtjük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. A paprikát kicsumázzuk, kis kockákra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, leveleit lecsipkedjük és felaprítjuk. A kolbászt is kisebb kockákra vagdaljuk. A hagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük.


Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, a hagymát megfonnyasztjuk benne, majd hűlni hagyjuk.
A zsemlét alaposan kinyomkodjuk, a hagymával, a petrezselyem felével, a maradék 2 tojással, a
kakukkfűvel, a mustárral, a paprikakrémmel és a fokhagymával a húshoz adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy kb. 30 x 40 cm-es tepsit kibélelünk alufóliával, és megkenünk olajjal. Egyenletesen elsimítjuk rajta a húsmasszát, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd úgy, hogy a hosszanti széleken 5-5 cm szabadon maradjon, beterítjük a tojáskarikákkal, valamint a kolbász- és paprikakockákkal.

A fólia segítségével szorosan feltekerjük (eltávolítjuk róla a fóliát), betesszük a sütőbe és kb. 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük. Tálalás előtt 10 percig pihentetjük, aztán tálra emeljük és felszeleteljük.


Hozzávalók a joghurtos öntethez:
- 2 dl natúr joghurt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 dl fehérbor
- 1/4 kávéskanál porcukor
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 csipet chillipor
- apróra vágott petrezselyem
- só
- bors

A joghurtot, bort, porcukrot, olívaolajat, chiliport, a maradék petrezselymet és 2 gerezd fokhagymát valamint ízlés szerint sót és borsot turmixgépbe helyezzük és néhány pörgetéssel sűrű péppé keverjük. Jól lehűtve kínáljuk a fasírt mellé.


Szóval ilyen különleges és finom volt a második fogás húsvét vasárnapján. Természetesen anyu nem ekkora adagot szokott készíteni, hanem legalább dupla mennyiségűt, hiszen ha hatan-heten körülüljük az asztalt, mindenkinek bőven kell, hogy jusson belőle. A fenti mennyiségek 4 személyre lettek kalkulálva.


Ezen a képen látható, hogy milyen köretek készültek a fasírthoz. Apukám finom krumplipüréje mellé főztem még egy kis zöldséges bulgurt is és elkészítettem végre azt a töltött krumplit, amit már olyan régen terveztem. Nagyon nagy sikert aratott, erről olvashattok majd a következő bejegyzésben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése